zondag 3 juni 2007

JP op toeren


De ministerpresident temidden van zijn volk

Onze premier kan aardig uit de hoek komen. Gisteren ook weer, op het CDA-congres. Veel gejuich van tevreden aanhangers, succes verzekerd bij iedere ingestudeerde one-liner. En dus ruime gelegenheid om de oppositie te kakken te zetten.

Op Radio 1 hoorde ik een quote: de grote leider snapt niet dat VVD, SP en andere partijen beledigd doen over de honderddagentoer van het kabinet. Neen, dat is echt niet te begrijpen: de Volksvertegenwoordiging verbiedt het kabinet in contact te treden met het Volk? Daarna een strategische stilte. En jawel, hoor: volautomatisch banen zich de lach en het applaus een weg naar de media.

De premier heeft gescored, zij het ditmaal met een niet al te intelligent grapje. Want zeg nou zelf: als het volk al vertegenwoordigd is, waar kan de regering dan beter terecht voor de volksmening dan bij de volksvertegenwoordiging? Dat er per bus wordt afgereisd naar 'de mensen zelf'' betekent dat Balkenende IV het parlement niet voor zijn taak berekend acht. Is het wonder dat kamerleden dat niet pikken?

3 opmerkingen:

Jan Verhoeven zei

Mensen zonder spontane humor moeten liever geen grapjes maken Gerard. En zeker geen ingestudeerde.

Balkenende heeft veel kwaliteiten. Inschatten hoe hij over komt hoort daar zeker niet bij.

Verder moeten kamerleden van de oppositie niet zeuren. Kom met concrete zaken in plaats van je beledigd te voelen. Of: gebruik humor. Dat werkt nu juist tegen Balkenende cs heel goed.

Ik denk maar zo: zolang ze samen in een bus door het land toeren komen ze tenminste niet met onzalige wetgeving. Wat mij betreft toeren ze nog een jaar verder.

Overigens verwacht ik niet dat dit kabinet pasen 2008 haalt. Binnen de PvdA worden een aantal mensen nu al flink zenuwachtig.

Wat het CDA congres betreft en voor zover ik het heb meegekregen: het was, zoals meestal, weer een genante vertoning van zelfgenoegzaamheid. Maar goed, wat wil je als je een soep trekt van KVP, ARP en CHU?

Anoniem zei

zullen we de krachten bundelen, we gaan een nieuwe partij oprichten, sociaal en vooruitstrevend. Het moet afgelopen zijn, deze politici doen niks voor ons.

kijk ook eens op www.binnenenbuitennederland.nl en neem je vriendjes mee naar het forum. Samen komen we er wel.

Francois

Gerard van de Ven zei

De vermelde website is momenteel onbereikbaar. Maar ik kende ze al, en was er niet kapot van. Ze is begonnen door een of meer in het buitenland wonende landgenoten die zich schamen over het peil van de maatschappelijke discussie en de politiek hier. Van lieverlede is men gaan denken aan de oprichting van een nieuw partij, waarin de behartiging van de belangen van expats verstrengeld is geraakt met enige vage algemene politieke ideeën. Toen men actief propaganda ging maken voor de inrichting van een 'Tolerance Island' in de VS ben ik afgehaakt: dat moest een soort Mensenrechten-pretpark worden dat het geschonden imago van Nederland zou updaten door het aan te wijzen als de bakermat van de verdraagzaamheid. Naar zoiets neem ik mijn vrienden zeker niet mee!